11-miss Mary - Open (original Radio Edit)-mfa
Come and see my green world!!!

Plante din tara noastra:

-Flori:

Florile infrumuseteaza viata oamenilor prin culorile aprinse si parfumul lor imbietor si sunt si un mod prin care oamenii isi arata respectul , dragostea si stima fata de alte persoane
.

-Conifere:
Cateva specii de conifere:d!!!

-Pomi fructiferi:
Cele mai gustoase fructe!!!

Plantele protejate din tara noastra:
In Romania sunt multe specii de plante pe cale de disparitie,din pricina expluatarii exagerate ale omului.Vom incepe cu nufarul:

In apele Moldovei se intalneste foarte rar nufarul alb 'Nymphaea alba L.'. Este o planta ierboasa perena. Planta poseda o radacina puternica cu o multime de ramificatii orizontale cu ajutorul carora se fixeaza bine de fundul bazinelor cu apa stagnanta si in cursul inferior al raurilor Nistru si Prut la adancimea de pana la 4 metri.

Primavara la suprafata apei apar mai intai frunzele cojoase de forma ovala ce ating dimensiuni de pana la 30-40 centimetri. Petiolul cu grosimea de 1,5 centimetri si frunzele plutitoare contin un tesut spongios bine dezvoltat care le mentine permanent pe oglinda apei.

Bobocii florali ies de sub apa in prima decada a lunii iunie. Florile albe mari in diametru de 15 centimetri isi desfac petalele dimineata pe la orele 7-8,dezgolindu-si incetisor multitudinea de stamine si pistilul solitar de culoare galbena ,emanand o aroma imbatatoare pe tot parcursul zilei, iar spre racirea aerului isi inchid din nou petalele. Si asa, zi de zi, cu exceptia zilelor innourate si ploioase. Primele flori apar la inceputul lunii iunie, iar ultimele in septembrie.

Fructul de culoare verde, are forma de sfera si este acoperit cu o coaja cicatrizata. Fructul copt se lasa la fundul bazinului, invelisul putrezeste eliminand semintele care se ridica la suprafata apei. Pestii, pasarile si curentii acvatici raspandesc semintele la mari distante. Este o planta medicinala, de mare valoare. Radacinile si florile contin substante tanante, glucoza, uleiuri eterice, alcaloidul nimfein si amidon. Preparatele extrase din radacini au actiuni antiinflamatorii si calmante.

Infuziile din flori erau larg folosite in medicina populara pentru potolirea setei, ca somnifere, iar cele din frunze contra galbinarilor.Radacinile fiind fierte in bere constituie un remediu efectiv pentru intarirea parului. In vremurile de rastriste radacinile nufarului erau folosite in alimentatie.

Voi continua cu floarea de colt , o minunata plantuta de pe crestele muntilor:


Intalnita in Romania pe stancile aproape inaccesibile omului din Muntii Vrancei, Muntii Bucegi, Muntii Fagarasului, Muntii Maramuresului, Rodna, Obcinele Bucovinei, Masivul Ceahlau, Retezat, Godeanu, Floarea de colt este o planta deosebit de rara. Din acest motiv ea a fost declarata monument al naturii si este ocrotita prin lege inca din 1931. Floarea de colt este protejata in rezervatii naturale cum ar fi cele din Piatra Craiului, Muntii Bucegi, Ciucas, judetul Alba etc.
Leontopodium alpinum (dupa denumirea sa stiintifica), este o planta perena, de o frumusete aparte si totodata cea mai rara din intreaga flora montana.
Tulpina este dreapta si poate ajunge pana la 20 - 30 cm inaltime. Aceasta este imbracata in partea de jos cu frunze catifelate, de dimensiuni diferite asezate de jur imprejurul tulpinei, in forma de cerc. Numeroasele si micutele flori, compuse din petale de un alb imaculat sunt dispuse in asa fel incat lasa impresia unei singure flori de forma unei stelute. Intalnita de cele mai multe ori pe culmile stancoase si tot mai rar pe platourile montane, floarea de colt are radacina fixata in putinul pamant ramas intre scobiturile sapate in stancile calcaroase.
Intreaga planta este acoperita de peri catifelati de culoare argintie, ce protejeaza frunzele si florile de vant.
La noi in tara, floarea de colt poate fi vazuta inflorita in lunile iulie si august.
Se pare ca floarea de colt provine din tinuturile Asiei, acolo crescand la fel de deasa ca si iarba. In diferite locuri din lume unde mai poate fi intalnita, floarea de colt poate atinge inaltimea de pana la 80 cm.
Numita in popor si floarea reginei, floarea doamnei, steluta sau albumita, floarea de colt are in traditia romaneasca o semnificatie aparte, ea fiind un simbol al dragostei. Se spune ca, pentru a-si dovedi dragostea si curajul, tinerii colindau zonele stancoase ale muntilor pentru a culege flori de colt si a le oferi iubitelor. In limbajul florilor ea inseamna puritate si curatenie.